◘ The Only Me ◘

My photo
♥ A Muslimah faithful to ALLAH ♥ A Besties to my Cats & Kittens ♥ A Savior to my Best Friends ever ♥ A Good Listener to my Fiancee ♥

08 April 2011

Kira² & Pengiraan


Alamakkkkkk!
Accounting?????
(still nak rs musykil even Daeng ni holds Degree in Accounting)

#Why should Daeng keep on study Accounting??

#What should Daeng do to improve her knowlegde??

#Is it so important for Daeng to revise her accounting knowledge??

Ini bukan menjadi masalah tuk Daeng tuk study & keep on study. Masalahnya ILMU mmg patut kita menuntut smpi ke NEGARA CHINA. Itu orang la yang kata kan? But kita mmg patut menuntut ilmu sampai ke tahap infiniti.

Daeng dah bekerja. Tapi sebagai Account Assistant, Daeng kenalaa study lg tuk menguatkan lagi ILMU di dada ni. Bukannya apa, bila jd kes contoh:

#Ada Interview lain ke?
#Ada soklan² penting yg bos tanya ke?
#Ada pertanyaan dr kwn² yg tiba² tanya psl akaun ni?

Bila ILMU xckup, macam ne kita nak menjawab PERSOALAN² yang di tanya oleh kwn² kita kan??
Daeng bukan maksudkan tuk blaja ILMU tuk Accounting je tp juga tuk lain² course mcm

#Engineering
#Business Studies
#Mass Communication
#Law
& etc. (bykk btul kos² nya kan??)

Melihatkan GAMBAR RAJAH kt atas ni, sekali lalu je dah leh paham la kot ape yg bakal disampaikan, btul x?
Daeng cuba tuk blaja lebih detail psl accounting supaya benda simple² thing pasal accounting terlekat dalam kepala otak Daeng ni!


Dalam 2minit je pun kita dah leh paham maksud ACCOUNTING:
"is the process of maintaining, auditing, and processing financial information for business purposes"

Meaning of accounting pon semua org leh paham. Btul x?
Benda yang wajib ada dalam COMPANY, INDIVIDU, & KELUARGA adalah knowledge pasal Accounting sbb kita hidup kat dunia ni mesti ade kaitan dgn financial management kita. How kita nak manage kewangan kita so that penting tuk kita tahu serba serbi tentang Accounting. Bila kita dah tahu how to manage ur financial so that senang laa kita nak elakkan dr berlaku nya masalah:

#tak cukup duit ke?
#hutang² dapat dilangsaikan dgn teratur
#saving mencukupi or xmencukupi
#dan lain² lg

Hope korang dapat la mengatasi masalah² yang bakal dihadapi yup!
Daeng off dlu. Sbb nak study pasal Accounting lg ni!
(^__________________^)