◘ The Only Me ◘

My photo
♥ A Muslimah faithful to ALLAH ♥ A Besties to my Cats & Kittens ♥ A Savior to my Best Friends ever ♥ A Good Listener to my Fiancee ♥

13 November 2011

Wahai LELAKI, kesian kamu!


Seseorang lelaki bertanyakan pada diri nya sendiri:

......." Kenapa kah aku dijadikan sebagai LELAKI ?? "
......." Kenapa mesti bebanan adalah tanggungjawab LELAKI ?? "
......." Adakah baik aku ditakdirkan menjadi LELAKI ?? "

Assalammualaikum kwn²!! Daeng just nak share pasal LELAKI!
Kenapa dengan LELAKI? Ada apa dengan LELAKI?

Baru² ni Daeng mendengar pelbagai jenis keluhan secara nyata & tak nyata pasal lelaki.
Bukan sengaja nak bukak pekung didada cuma nak share tentang realiti nya hidup di alam nyata nih.

Kita amik cerita yang br² ni Daeng dgr,
Ada laaa sekumpulan kwn² ni berjalan² di sebuah shopping mall. Then, biasalah kan, kat shopping mall ape yg korg akan nampak?? For sure lah kedai² & sewaktu dengannya. Tapi yang paling ketara kita akan nampak ialah "Pasangan SUAMI ISTERI", "Pasangan COUPLE", & "Pasangan BESTFRIEND-xde kaitan!"

Kita cuba ambil kisah pasal ---> "Pasangan COUPLE" k kwn²!

Phm² jelaa. Bila dah bersuami-isteri ni mesti masing² akan bertolak-ansur dalam kehidupan. So, issue yg nak diceritakan xberapa nak nampak dlm hidup LELAKI yg sudah bergelar SUAMI.

Tapiiiiiii~! Bila berceritakan tentang LELAKI yg masih bergelar BOYFRIEND orang, haaa ape yg kita pikirkan?? Of kos laa:
*Dating/window shopping
*Tgk wayang
*Makan²
*Karaoke
*dan lain² lagi

Lelaki ni mmg lah kita anggap as ketua(leader) pd perempuan tp dlm istilah berCOUPLE, kenalah ade Tolak-Ansur gak kan? Mcm hari SABTU lepas, Daeng berjalan² bersama adik beradik Daeng, dan terlihat, sepasang COUPLE ni yang 'sgt kecian' situasi nya dimana si LELAKI mcm terpaksa je melayankan karenah GF nye, sedangkan masing² dlm ms same mcm xde motipp untuk keluar berjalan. Menaiki motorsikal yang agak uzur. Tp demi cinta dia pd si GF, sanggup kehulu-kehilir bawak si GF ke mane saja nak pergi. Cuba lah sesekali tu jgn menyusahkan lelaki. Ntah² si lelaki pon dh penat nak melayan tp nak buat mcm ne. Dah tu je KEKASIH HATI.
Sampaikan sanggup meredah ujan yg lebat menaiki motorsikal. Hurm. Kesian kan?

Saya kalau leh saya tak nak menyusahkan BF sy.

Lg satu, ada satu kisah ni lak. si BF bertungkus lumus berkerja siang-malam smpi tido kat ofis bagai, semata² tuk mencari duit lebih. Duit lebih bukan untuk dia tp untuk si GF yang jenis MATERIALISTIK ni. hurm. Ni lagi la tak leh blah. Kalau dapat GF yg materialistik , mmg kayapp lah si BF. Apa² je yang si GF inginkan, si BF kene tunaikan atas dasar CINTA AKAN KEKASIH. WTF lah wehhhhh! Sedarlaa baru kekasih kot. kalau dibuatnye korg berpisah? Nak buatpe? Nak ganti rugi blik semua yg pernah si BF belanja kan kat kauu? #renung²kanlah & selamat beramal (mcm Prof. Izi Hj. Ali)

Lelaki sebagai ketua keluarga, maka hormat lah mereka tetapi kita masih ada hak untuk bersuara if LELAKI buat pasal dgn kita & jika kita masih dijalan yang benar!

Allah berfirman:
"Lelaki ialah pemimpin bagi perempuan oleh kerana ALLAH melebihkan sebahagian mereka (lelaki) atas sebahagian yang lain (perempuan), dan kerana lelaki selepas menafkahkan sebahagian daripada harta mereka"........ (Surah an-Nisa, ayat 34)

So wahai LELAKI, kamu jgn anggap kamu sgt dibebani oleh mcm² ujian, sebaliknya kamu bersyukur, kerana ALLAH menempatkan kamu dikalangan PEMIMPIN bg seorang perempuan. Wallahu'alam. InsyaALLAH~


Lot's of Luv:
Triple D~